Den jag ser på älskar jag

NYUTGÅVAN AV
DEN JAG SER PÅ ÄLSKAR JAG

med nyskriven prolog och epilog har nu kommit ut. Jag har även läst in den som ljudbok tillsammans med Stephan Karlsén och med sånginslag av Peter LeMarc.


                                             februari  2018

                                              januari 2010

 

några recensioner:

Om boken

Nyheten som gick ut över världen. Läs Dagens Nyheters artikel här:

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ingmar-bergman-var-inte-biologisk-son-till-sin-mor

In english:

http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/who-was-the-mother-of-ingmar-bergman

Lyssna på ett 14 minuters smakprov här:

Smakprov ur Louise Tillbergs: Den jag ser på älskar jag

Smakprov ur: Den jag ser på älskar jag

”Hur var din farmor, farmor?”

Denna enkla fråga från hennes barnbarn fick Louise Tillberg att blicka tillbaka, att glänta på de förbjudna dörrarna och bland dokument och intervjuer finna att verkligheten överträffar dikten.

Louise Tillbergs farmor tog en hemlighet med sig i graven. Tyvärr, eftersom livet hade blivit mycket enklare för hennes närmaste om hon inte hade tigit.

– Jag ser boken som scener i 48 fragment, säger författaren, och det är tack vare min farmors envisa förtegenhet jag kunnat göra denna resa i tid och rum. Mycket var värre än jag anat, men jag har också fått minnesbilder från barndomen bekräftade, bland annat hemligheten som fick mig att skriva det här brevet:

· · ·

Bäste Ingmar Bergman!

Jag heter Louise Tillberg och är konstnär till yrket och skriver för närvarande på min levnadsberättelse i en bok som kommer att heta ”Den jag ser på, älskar jag!” /—/ Under mitt berättande om min farmor Hedvig Sjöberg väcktes otaliga frågor som förlamat vår släkt och fram kom trådar som leder till dig.

Jag vill med detta korta brev tala om att jag levt med dessa ”hemligheter” i 50 år och jag väljer nu att informera dig om dessa uppgifter som ingår i boken. Boken handlar inte om dig Ingmar Bergman, men det är en del av min ”förljugna” uppväxt som präglat den Tillbergska släkten.

Det här är vad jag vet: ogift födde Hedvig en son i Umeå 1914, Gösta, som bortadopterades /—/ det är ett märkligt pussel och alla bitar kommer inte att passa, men det är förvånansvärt många som gör det.

Vänliga hälsningar

Louise Tillberg

Bifogar foto på min pappa