Recension Skaraborgs Allehanda

Skaraborgs Allehanda:

En ovanlig släkthemlighet

Den jag ser på älskar jag
Louise Tillberg
Morgongåva

Författaren gjorde efterforskningar för att få svar på en familjehemlighet, resultatet blev en bok och en teori.
Louise Tillbergs far föddes som så kallat oäkta barn till Hedvig Sjöberg från Umeå.
Att få ett ”oäkta” barn på den tiden var inte accepterat av samhället, att få tre som Hedvig Sjöberg fick måste anses mycket ovanligt.
Hon födde tre söner 1914, 1915 och 1918. Första sonen adopterades av en moster, andra sonen (Louise Tillbergs far) växte upp hos sin mormor i tron att hon var hans mor, om den tredje sonen talade man aldrig. Hedvig hade givit ett tysthetslöfte till den som förlöste henne och till prästen i församlingen att aldrig tala om vad som hände. Och det löftet höll hon in i döden.
Louise Tillbergs uppväxt var inte lätt. Fadern var ibland kärleksfull, alltid charmerande källarmästare bland gästerna, men slog modern som var/blev alkoholiserad och fråntagen vårdnaden om barnen. Under efterforskningarna bekräftas en del av författarens minnesbilder, andra förblir hemligheter.
Hennes far får kontakt med sin bortadopterade bror, men aldrig med den tredje brodern.
Hon pekar på en rad omständigheter som i sig skulle kunna leda fram till att den tredje brodern var Ingmar Bergman. Ett foto av fadern som gammal får betraktaren att studsa, det är onekligen likt. Tanken kittlar…
Boken är lättläst, kanske litet ostrukturerad men jag går ändå och funderar på hennes livsöde och på hennes farmor, far och mor och styvmor och på Ingmar Bergman.

Kerstin Uppström