Recension Bibliotekstjänst

Tillberg, Louise
Den jag ser på älskar jag

Lektör: Pia Holmström

Hur var din farmor, farmor? Denna enkla fråga från barnbarnet fick författaren och konstnärinnan Louise Tillberg att skriva denna bok. För svaret på frågan var allt annat än enkelt. Hon kände helt enkelt inte sin farmor tillräckligt, men hon visste att hon hade en stor hemlighet som präglade hela släkten. Med hjälp av egna minnesbilder, intervjuer, brev och olika dokument har Louise Tillberg byggt upp boken som scener i 48 fragment, vilka var och en ger en viktig pusselbit på gåtan. Fram träder författarens egen trasiga barndom i en dysfunktionell familj med olyckliga föräldrar och en dominerande och hård farmor som kämpar för att hålla skenet uppe. Louise Tillbergs efterforskningar ger indikationer på att regissören Ingmar Bergman är svaret på farmoderns gåta. Författarens raka journalistiska berättarstil ackompanjerar väl den rafflande släkthistorien och det allmänmänskliga anslaget intresserar säkert de flesta läsare.